Ozaki Prosedürü Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Ozaki prosedürü, aort kapak hastalıklarının tedavisinde kullanılmaya başlanan modern ve yenilikçi bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntem özellikle aort kapak yetmezliği ve aort kapak darlığı gibi durumlarda tercih edilir.

Aort kapak yetmezliği, kalbe giden ana atardamar olan aortun geriye doğru kan kaçırması ile oluşmaktadır. Bu durum, kalbin normal kan akışını sağlayamamasına ve zamanla kalp yetmezliği gibi ciddi etkilere neden olabilme ihtimalini barındırır.

Aort kapak darlığı ise aort kapağının daralması sonucu vücuda ve hayati organlara kan akışının sınırlandırılması ile gün yüzüne çıkar, bu durum da kalbin çalışmasının zorlanmasına ve kalp yetmezliği hastalığı riskinin artmasına yol açmaktadır.

Ozaki prosedürü, kalp yetmezliği hastalığının tedavisi için kullanılmaz. Bu prosedür, aort kapak hastalıklarının cerrahi müdahalesinde öne çıkan bir yöntemdir. Kalp yetmezliği ise genellikle kalp kasının zayıflaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur, kapak hastalıklarının bir sonucu olarak gelişebilir. Kalbin ritmi ve işlevselliği üzerinde etkisi olan bu hastalık, genellikle ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve bazen cerrahi müdahalelerle tedavi edilir. Ozaki prosedürü, kalp kapaklarının tamir veya yeniden yapılandırılması gerektiğinde kullanılırken, kalp yetmezliği tedavisi daha geniş kapsamlı bir yaklaşım gerektirir.

Ozaki prosedürü, kalp damar hastalıkların tedavisinde geleneksel ve bilindik yöntemlerden farklı olarak hastanın kendi dokusundan (kalp zarı=perikardium) yeni bir aort kapak yapısının üretilmesini amaçlar. Yapay kapak kullanımından farklı olarak, hastanın kendi dokusu kullanılarak oluşturulan kapak, vücudun bu yeni yapıya daha iyi uyum sağlaması kan sulandırıcı ilaç gerektirmemesi, yapay kapaklara göre hemodinamik performansının daha iyi olması, ritim problemi ve kalp bloklamasına sebep olmaması nedeni ile pil gereksinimi olmaması, daha az enfeksiyon oranları gibi üstünlükleri mevcuttur.  Sayılan bu kadar çok avantaja rağmen dünyada kullanımı sadece 15 yıldır olduğundan uzun dönem çalışmaları mevcut değildir ve bu sebeple uzun ömür beklentisi olan genç hastalarda henüz ilk öneri olmamaktadır. Ancak uzun dönem çalışmalar çıktıkça ve yeni teknolojik gelişmeler sayesinde ilerde genç hasta popülasyonunda da ilk tercih olma yoluna girecektir. Çünkü hemodinamik olarak doğal aort kapağa yaklaşan tek kapak, hastanın kendi dokusundan elde edilen Ozaki kapağıdır.

Ozaki prosedürü, aort kapak hastalıklarının tekrarlanması ya da önceki takılan kapağının bozulması durumunda da bir tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir. Bu durumda hastanın kendi kalp zarı yersiz olursa sığır kalp zarı kullanılarak ozaki kapakları elde edilir. Kısaca ozaki tekniği re-do operasyonlarda da kullanılan bir tekniktir.

Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri hastanın durumuna, yaşına, genel sağlık durumuna ve cerrahi riske bağlı olarak değerlendirilmelidir. Ozaki prosedürü, deneyimli Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanları tarafından yapılması gereken karmaşık bir işlemdir ve hastaların doktorlarıyla birlikte tedavi seçeneklerini detaylı tartışmaları önemlidir. Bu şekilde, her hasta için en uygun tedavi planı belirlenebilir ve hastanın tedavisi en iyi şekilde yapılabilir.