Ozaki Ameliyatı Sonrasında Kan Sulandırıcı Kullanılmalı Mı?

Ozaki prosedürü ameliyat sonrasında ağır kan sulandırıcı kullanımı gerektirmeyen tek kapak ameliyatıdır. Normalde tüm kapak değişimlerinden sonra uzun dönem ya da kısa dönem ağır kan sulandırıcıları kullanmak zorunludur. Bu süre metal kapak değişimlerinde ömür boyu, biyolojik kapak değişimlerinde ve tamirlerde en az 6 aydır. Biyolojik kapak değişimi ve kapak tamirleri sonrasında 6 ay ağır kan sulandırıcı rejiminden sonra hafif kan sulandırıcılar ile ömür boyu devam etmek gereklidir.

Ozaki prosedüründen sonra ilk 6 ay hafif kan sulandırıcılar (bebe aspirini) kullanılır ve 6 aydan sonra kan sulandırıcı kullanılmasına gerek yoktur. Bu nedenle doğal aort kapak gibi kan sulandırıcı kullanımına gerek duyulmayan bir yöntemdir.

Ağır kan sulandırıcılar (varfarin) iki ucu keskin bıçak gibidir. Az kullanımında pıhtılaşma bozukluklarına ve pıhtı oluşumuna neden olur ve fazla dozunda ise vücudun herhangi bir bölgesinde kanamalara neden olabilir. Özellikle beyin kanamaları müdahalesi zor ve çok riskli durumlardır. O nedenle ağır kan sulandırıcıları kullanırken sürekli kan testleri ile kandaki dozu ölçülmelidir ve ilaç dozu ayarlamasına gidilmelidir. Yine varfarin gibi ağır kan sulandırıcılar içinde K vitamini bulunan yiyeceklerle etkileşmektedir ve K vitamini alımı varfarinin etkisini bloke ederek kapaklarda pıhtı oluşumuna neden olmaktadır.

Bu sebeplerden dolayı kan sulandırıcı ilaç gerektirmeyen kapak müdahaleleri hastaların yaşam konforunu da artıran etmenlerdir.

Sonuç olarak, Ozaki ameliyatından sonra kan sulandırıcı kullanımı sadece ilk 6 ay hafif kan sulandırıcı kullanımı ile sınırlıdır. Sonrasında kan sulandırıcı ilaç kullanılmasına gerek yoktur