AORT DARLIĞI NEDİR?
Kalp ile aort damarı arasında bulunan aort kapak, kanın akışını sağlar ve kanın geri kaçışını engeller. Çeşitli nedenlerden dolayı aort kapakta darlık oluşabilmektedir. Bu durum sonucunda kapakçık düzgün bir şekilde açılmaz ve daralma sonucu kanın akışı engellenir. Aort darlığı, kalp ile aort arasındaki basınç farkı belli bir değeri geçince ameliyat edilmelidir.
AORT DARLIĞI NEDENLERİ NEDİR?
Genellikle yaşlı popülasyonda en sık görülen kalp kapak hastalığıdır. Ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Aort darlığının olası nedenleri şöyle sıralanabilir;
• Dejenerasyon: Yaş ilerledikçe kapakların yıpranması ve kalsiyumun aort kapaklarda birikmesi ile aort kapağı kireçlenebilmektedir. Bu durum kalsifik aort darlığı olarak bilinmektedir.
• Genetik aort kapak bozuklukları: Aort kapağının yaprakçıklarından birinin ya da ikisinin eksik olması doğumsal bir durumdur ve yaş ilerledikçe bu yaprakçıklarda bozulma olur ve aort darlığına sebep olabilir.
• Romatizmal ateş: Romatizmal ateş kalp, eklemler ve böbrekleri etkileyen, ciddi sorunlara yol açabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Romatizmal ateş sebebi olan Streptokok bakterisi, boğaz enfeksiyonu sonrası kalp kapakçıklarını etkileyerek genç yaşlarda aort kapak darlığına sebep olabilir. Bu enfeksiyon beyine, kalbe ve eklemlere zarar verebilmektedir.
• Diğer nedenler: Endokardit, kronik böbrek yetmezliği, göğüs bölgesine yapılan ışın tedavisi ve SLE ( sistemik lupus eritematozus) gibi otoimmün hastalıklar da aort kapağına zarar vererek aort darlığı oluşabilir.
AORT DARLIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR? HANGİ ŞİKAYETLERE SEBEP OLUR?
Aort darlığının belirtileri genellikle yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Başlangıçta daha hafif olan belirtiler sonrasında ağırlaşabilir ve hastanın gündelik yaşamını etkileyebilir. Aort darlığı belirtileri şöyle sıralanabilir:
Göğüs ağrısı: Özellikle fiziksel aktivite esnasında göğüste ağrı, sıkışma hissedilebilir. Göğüs ağrısı (Angina) oluşması aort darlığının önemli olduğunun bir göstergesidir.
Yorgunluk ve sersemlik hissi: Yetersiz kan akışı sebebiyle gündelik işleri yaparken normalden daha hızlı yorulma ve halsizlik hissi.
Nefes darlığı: Egzersiz, aktivite, spor sırasında solunum sıkıntısı ortaya çıkar.
Bayılma: Özellikle yüksek tempolu efor gerektiren durumlarda bayılma olabilmektedir. Aort darlığının önemli olduğunu ve erken müdahale yapılması gerektiğinin bir işaretidir.
Kalpte üfürüm: Doktor tarafından stetoskopla dinlenerek olağan dışı kalp sesi tespit edilebilir.
Kalp çarpıntısı: Hastanın düzensiz kalp atışına sahip olması veya kalbin normalden daha hızlı atması sonucu çarpıntı hissi oluşur.
Baş Dönmesi: Egzersiz sırasında baş dönmesi meydana gelebilir.
Bebeklerde ve çocuklarda da aort darlığı görülebilir. Küçük yaş gruplarında da hastalığın çeşitli belirtileri olabilmektedir. Bu belirtiler; kilo alamama, doğum sonrası bebeklerde artan solunum rahatsızlıkları, hızlı yorulma olarak sıralanabilir.
Bu ve benzeri tür semptomları yaşayan hastaların doktorlarına danışması hastalığın büyük sorunlara yol açmadan tespiti ve tedavi edilebilmesi açısından önemlidir.