Aort Anevrizması Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?
Aort anevrizması, vücuda kan taşıyan ana atardamar olan aort duvarında ortaya çıkan genişleme durumudur. Normale göre yaklaşık %50 daha fazla genişleme söz konusudur. Aort anevrizması tedavisinde kullanılan birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler anevrizmanın bulunduğu bölge, hastalığın seviyesi vb. diğer faktörler göz önüne alınarak değerlendirilir.
Aort anevrizması tedavisinde kullanılan yöntemler şöyle sıralanabilir;
Cerrahi Onarım:
Aort anevrizması cerrahi onarımı büyük ameliyatlardır. Anevrizmanın yeri, anevrizmanın yaygınlığı, hastanın ek problemleri cerrahi onarımın nasıl yapılıp yapılamayacağını belirleyen faktörlerdir. Asendan (çıkan) aort ve arkus aort bölümünde cerrahi onarım şart iken, desendan (inen) aort ve abdominal (karın) aort bölümlerinde bazı durumlarda cerrahi onarım yapılması gerekebilir.
Cerrahi onarım anevrizmanın bölgesine göre büyük kesi ya da küçük kesilerle yapılabilir. Mesela abdominal aort anevrizmalarında büyük karın kesisi kullanılırken, asendan aort anevrizmalarında göğüs kemiğinden büyük kesi ile ya da koltuk altı küçük kesi ile cerrahi onarım yapılabilir.
Endovasküler Onarım:
Endovasküler anevrizma onarımı, anevrizma tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Endovasküler stent greft yöntemi olarak da bilinmektedir. Anjiografik bir yöntemdir. Atardamarı güçlendirmek ve onarmak amacıyla bir stent-greft, anevrizmanın içine yerleştirilir ve anevrizma basıncının azaltılması sağlanır. Endovasküler onarım yönteminde karından ve göğüsten büyük kesiler açılmasına gerek yoktur. Genellikle kasıktan küçük kesi açılarak stent-greft yerleştirme işlemi anjiografik olarak yapılır. Anevrizma çıkarılmaz içine genişlemeyi önlemek için özel stent yerleştirilir. Böylece kanın aorttan serbestçe akması sağlar. Ortalama işlemi süresi 3-4 saat arasında değişmektedir.
Endovasküler yöntem, açık cerrahiye kıyasla birçok avantaja barındırır.
Bu avantajlar şöyle sıralanabilir;
- Küçük kesiler kullanıldığı için iyileşme ve taburcu olma süreci daha hızlı olabilmektedir.
- Hasta iyileşme döneminde ve fiziksel hareketlerinde oldukça konfor sağlamaktadır. Hasta sosyal yaşamına daha hızlı döner. Hayati tehlike açık ameliyatlara göre çok daha düşüktür.
- Bu yöntem her hasta için uygun değildir. Kalp ve damar cerrahi uzmanına danışarak sizin için en uygun tedavi yöntemini öğrenebilirsiniz.
- Doku ve kan kaybı daha az olur.
- Enfeksiyon riski daha azdır.
- Komplikasyon ihtimali düşüktür.
- Yaşlılar ve belirli sağlık sorunları dolayısıyla riskli sayılabilecek gruplar için de bu yöntem uygun olabilmektedir.
İlaç Tedavisi:
Bazı durumlarda, anevrizma ilerleyiş hızını yavaşlatmak, komplikasyon riskini düşürmek için kan basıncını düşüren ilaçlar gibi ilaç tedavisi önerilebilir. İlaç tedavisi konusunda kalp ve damar cerrahi uzmanınıza danışarak bilgi alabilirsiniz.
Aort anevrizması tedavisinde hasta için hangi tedavi biçiminin uygun olduğu birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, kronik rahatsızlıkları, hastalığın mevcut durumu vb. gibi çeşitli faktörlere bakılarak ve gerekli testler yapılarak belirlenmektedir. Size hangi tedavi yönteminin uygun olduğunu Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanına danışarak öğrenebilir ve tedavi sürecine başlayabilirsiniz.